5816 sayılı kanun nedir? 5816 sayılı kanunu kim, ne zaman, çıkardı kaldırılıyor mu?

5816 sayılı kanun nedir? 5816 sayılı kanunu kim, ne zaman, çıkardı kaldırılıyor mu?
Sosyal medyada bugün #5816Kalksın tagi gündem oldu. Peki 5816 nedir? 5816 sayılı kanun neyi kapsıyor?5816 sayılı kanun nedir, kim ne zaman çıkardı, kaldırılıyor mu?

Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun ya da 5816 sayılı kanun, halk arasında bilinen biçimiyle Atatürk'ü Koruma Kanunu, 25 Temmuz 1951'de kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti kanunudur. Konusu, devletin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'e karşı işlenecek suçlar olarak belirlenmiştir.

Atatürk'ün heykel ve büstlerine gerçekleştirilen saldırıların fazlalaşması sebebiyle Demokrat Parti hükümeti tarafından çıkarılmıştır.

Bu kanun kapsamında 2007 senesinde YouTube, Geocities ve birçok blog sitesine Türkiye'den erişim yasaklanmıştır. 2010 senesinin kasım ayında bir Alman firmasının YouTube'daki söz hususu videolarda kendisine ait bazı telif haklarının ihlal edildiğini öne sürmesi sonrasında, Google YouTube'dan bu videoları silmiştir. Bunun sonrasında ilgili Türk mahkemesi de erişim engelini kaldırmıştır. Fakat kısa bir süre sonra firmanın suçlamalarının asılsız çıkması sonrasında bahse konu videolar sitede yeniden yayınlanmaya başlanmış; buna karşın mahkeme tekrar erişim engeli kararı vermemiştir.

2010 senesinde Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'un Avrupa Birliği'nin temel standartlarından biri olan medyada ifade özgürlüğüne ters olduğunu öne sürmüştür.

5816 SAYILI KANUNUN MADDELERİ

  • Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
  • Yukarıdaki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.
  • Birinci maddede yazılı suçlar, iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumî veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtasiyle işlenirse hükmolunulacak ceza yarı nispetinde artırılır. Birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır.
  • Bu Kanunda yazılı suçlardan dolayı Cumhuriyet savcılıklarınca re'sen takibat yapılır.
  • Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
  • Bu Kanunu Adalet Bakanı yürütür.