Mahsa Amani protestoları İran'ı yakıyor! İnternete de kısıtlama geldi

Mahsa Amani protestoları İran'ı yakıyor! İnternete de kısıtlama geldi
İran'da başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alınan ve sonrasında ölen Mahsa Amani için yapılan geniş çaplı eylemler sonrasında, ülkede WhatsApp ve Instagram'a kısıtlama geldiği iddia ediliyor.

İran'da 22 yaşında olan Mahsa Emini'nin "örtünme kurallarına uymadığı" suçlamasıyla 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alınmasının ardından ölmesiyle başlayan protestoları dağıtması amacıyla sokaklara polisler çıktı. Eylemler, çarşamba akşamı itibariyle en az 15 kente yayıldı.

Eylemler devam ederken İran'da bazı yerlerde internetin kesildiği ve İran IP'li Instagram sayfalarına erişimin engellendiği belirtildi.

İNTERNETE KISITLAMA

Kamu yayıncısı IRNA'nın haberine göre Telekomünikasyon Bakanı İsa Zarepur, ''Farklı yerlerde ve zamanlarda geçici kısıtlamalar olacak'' ifadelerini kullandı.

Devlet medyası, polisin salı akşamı bin kişiyi geçen kalabalıkları dağıtmak amacıyla biber gazı kullandığını ve tutuklamalar yaptığını belirtmişti. IRNA, eylemcilerin güvenlik ekiplerine taş attığını ve polis arabalarını yaktığını öne sürdü.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Yerel basına göre Emini'nin ölümünün ardından İran'ın farklı şehirlerinde başlayan başörtüsü yasası ve ahlak polisi karşıtı eylemlerde şimdiye dek en az 7 kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor.

İran'ın Kürdistan eyaleti merkezli insan hakları grubu Hengaw, eylemlerde ayrıca 450 kişinin yaralandığını ve 500 kişinin tutuklandığını öne sürdü. The Guardian, sayıları bağımsız olarak teyit edemediklerini söyledi.

BBC'nin haberine göre Sari şehrinde kadınlar, sokakta yakılan ateşe başörtülerini fırlattı ve dans etti. Etrafta toplanan eylemciler, başörtülerini yakan kadınlar için tezahürat yaptı ve alkış tuttu