Diyanet yine Atatürk'ü anmadı! Cuma hutbesinde 9 Eylül görmezden gelindi

Diyanet yine Atatürk'ü anmadı! Cuma hutbesinde 9 Eylül görmezden gelindi
Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye’nin işgalden kurtuluşu olarak tarihe geçen İzmir’in kurtuluş gününde yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kurtuluşun adını anmadı. Cuma hutbesinde 9 Eylül'ü es geçmesi vatandaşlar tarafından tepkilere neden oldu.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi ve eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 30 Ağustos Zafer Bayramı’ndan kısa bir süre önce yaptığı açıklamayla, Kurtuluş Savaşı’na ilişkin eleştirilere neden olan sözler söylemiş ve “Şehirlerin düşman işgalinden kurtuluşu dolayısıyla kutlama yapılmaz. İstanbul’un kurtuluşu 6 Ekim, kim demiş? İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül, kim demiş? Ne münasebet. Cihan harbi bitti, müstevliler alacaklarının birkaç kat mislini aldı ve öyle gittiler, çekildiler. Kurşun sıkmadık” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre; Diyanet İşleri Başkanlığı 9 Eylül’e gelen cuma hutbesinde ne kurtuluşuna ne de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e yer verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kurtuluş Savaşı'na ilişkin olarak "Keşke Yunanlar galip gelseydi" yorumu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik hakarete varan ifadeleriyle bilinen Kadir Mısıroğlu’nu ziyaret etmişti. 2018 yılında yaptığı ziyaret yeniden akıllara geldi.

YİNE ADINI ANMADI

2021’de hiçbir ulusal gün veya bayramda program düzenlemeyen, ulusal bayramlar ve günlere denk gelen cuma hutbelerinde yıllardır Atatürk’ün adını anmadığı için eleştirilere maruz kalan ve bu geleneğini son olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı’na denk gelen cuma hutbesinde de devam ettiren Diyanet, Türkiye’nin işgalden kurtuluşu anlamına da gelen İzmir’in kurtuluş gününde, bugünkü hutbede, kurtuluşu görmezden geldi.

Cuma hutbesi, “ilim” konulu oldu. “Yarınlarımızın teminatı olan evlatlarımızın ilim, irfan, hikmet ve güzel ahlakı kuşanmış bireyler olarak yetişmeleri için gayret gösterelim” denilen hutbede, gelecek hafta üniversitelerin açılacağına dahi değinildi. Ancak hutbede ne 9 Eylül ne de Atatürk’e yer verilmedi.