Kritik koronavirüs açıklaması! Haftalar sonra tekrar bulaşabilir

Kritik koronavirüs açıklaması! Haftalar sonra tekrar bulaşabilir
Bilim insanları koronavirüsün en çok mutasyona uğrayan türü olan Omicron varyantının yeni bir alt türünün ortaya çıktığını açıkladı. Doktorlar, "Yeni virüs ile insanlar iyileştikten haftalar sonra tekrar Covid-19 olabilecek" diyerek insanları uyardı.

Tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam eden koronavirüse ilişkin Avustralya’dan kritik bir açıklama geldi. Koronavirüsün en çok mutasyona uğramış hali olarak bilinen Omicron varyantının BA.5 alt türünün yeni mutasyonlarının oluşabileceğini ifade eden bilim insanları bu yeni tür ile hastalığın çok daha hızlı bir şekilde yayılabileceği de savundu.

Batı Avustralya’nın Sağlıktan Sorumlu Yöneticisi Andrew Robertson, yerel medyaya kritik açıklamalarda bulundu. Robertson, Covid-19 aşısı olanlarda ya da hastalığı geçirmiş olanlarda belli bir seviyeye kadar bağışıklık sağlandığını söylerken, “Yeni bir Omicron BA.5 varyantı insanlara iyileştikten birkaç hafta sonra yeniden bulaşabilir” diye konuştu.

DAHA BULAŞICI

Robertson, “Omicron BA.2 bulaştıktan sonra iyileşen ve 4 hafta sonra tekrar hastalanan insanların sayısı giderek artıyor. Bazen 6 ile 8 haftaya kadar çıkabiliyor bu süre ve ikinci Covid-19’lar genellikle BA.4 ve BA.5 olabilir” ifadesini kullandı.

Bu varyantların çok daha yüksek bulaşıcılık oranları olduğuna dikkat çeken ABD’li bilim insanı David Montefiori de benzer açıklamalarda bulundu. Duke Üniversitesi Tıp Merkezi’nde görevli olan Profesör Montefiori, “Bu varyantların baskınlığı artıyor ve bu varyant Omicron’un önceki versiyonlarına göre çok daha bulaşıcı” ifadesini kullandı.

ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre ABD’de mevcut Covid-19 vakalarının yüzde 88.8’i Omicron BA.5 olarak kayıtlara geçiyor.