İsrail ile normalleşme adımı! Bakan Çavuşoğlu açıkladı

İsrail ile normalleşme adımı! Bakan Çavuşoğlu açıkladı
Türkiye ile İsrail karşılıklı olarak büyükelçi atayacaklarını açıkladı. Mavi Marmara olayının ardından Türkiye büyükelçisini geri çekmişti.

Bundan 12 sene önce İsrail ordusunun Filistin'e insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda saldırı düzenleyerek 10 aktivisti öldürmesi ve yaklaşık 60 aktivisti yaralamasının sonrasında Türkiye ve İsrail ilişkileri bozulmuş, Türkiye İsrail'den büyükelçisini çekmişti. Olayn sonrasında İsrail resmi olarak özür dilemiş ve yaşamını yitirenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat vermişti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi derin bir ekonomik krize sokmasının sonrasında İsrail'le ilişkileri düzeltmeye dönük hamleleri, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin hızla tekrar inşa edilmesini beraberinde getirdi.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI TÜRKİYE'YE GELMİŞTİ

Bir süre önce İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Türkiye'yi ziyaret etmiş, Türkiye'nin İsrail'e Siloam Yazıtı'nı hediye ettiği öne sürülmüştü.

Son olarak iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçi atayacağı öğrenildi. İsrail medyasında çıkan haberlere göre Başbakan Yair Lapid, "Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlaması, bölgesel istikrar için önemli. Vatandaşlarımız için ise çok önemli bir ekonomik haberdir. İsrail’in dünyadaki konumunu güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldıklarını söyledi.

Büyükelçilerin atanması kararının Erdoğan ve Lapid arasındaki telefon görüşmesinin sonrasında alındığı kaydedildi. Kararla beraber Türkiye ve İsrail tekrar tam diplomatik ilişkilere dönmüş oldu.