YKS tercihleri açıklandı! YKS ek tercihleri ne zaman yapılacak?

YKS tercihleri açıklandı! YKS ek tercihleri ne zaman yapılacak?
YKS tercih sonuçlarını bekleyen heyecanlı adaylar için iyi haber geldi. YKS sonuçları bu sabah itibariyle açıklandı. YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlanırken, ek tercihlerin ne zaman alınmaya başlayacağını merak eden adaylar konuya ilişkin açıklama yapmaya başladı. Peki YKS tercihleri açıklandı mı? YKS ek tercih dönemi ne zaman başlayacak? İşte yanıtlar...

YKS tercih maratonunu sona ermesinin ardından tüm gözler sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağına çevrilmişti. İlk tercih sonuçlarına göre herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen adaylar için YKS ek tercih tarihleri son umut olarak görülüyor. Peki YKS ek tercih ne zaman başlayacak? Kaç tane ek tercih hakkı olacak, tercihler nasıl yapılacak? İşte YKS ek tercih dönemine ilişkin merak edilen sorular ve cevapları.

YKS tercih sonuçları üniversite adayları için açıldı.

2022-YKS EK TERCİH NE ZAMAN?

2022-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu bugün itibariyle yayınlandı. 2022 ÖSYM YKS tercih kılavuzuna göre, ek yerleştirmelerin nasıl yapılacağan ilişkin detaylar tek tek adaylara açıklandı. Yükseköğretim programlarına kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından boş kalan kontenjanlar, üniversiteler ÖSYM’ye bilgi verecek. Yükseköğretim programlarının 2022-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya öğrencilerin kaydolmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılması planlanıyor.

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuruda bulunamayacaktır. Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.

YKS EK YERLEŞTİRME ÜCRETİ NE KADAR?

Ek yerleştirme tercih ücreti 30,00 TL olarak açıklandı.

Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihleri geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine dahil edilmeyecektir.

Yatırılan yerleştirme ücretleri her ne sebeple olursa olsun iade edilmeyecek ve devredilmeyecektir. ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır. Adayların yapacağı tercih sayısı en fazla 24 olacaktır.