Eğitimci Daban: KPSS ile ilgili süreç güvenli ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde devam etmelidir

Eğitimci Daban: KPSS ile ilgili süreç güvenli ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde devam etmelidir
İptal edilen KPSS ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Eğitimci Korkut Daban, KPSS’nin milyonlarca insanın geleceği belirleyen bir sınav olduğunu, bu nedenle sürecin sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesi gerektiğini söyledi....

31 Temmuz 2022 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) soru ve cevapları da aynı gün yayımlanmış, ardından sosyal medya platformlarında soruların bir yayının deneme sınavlarındaki soruları ile aynı olduğu iddiası ortaya atılmıştı.

3 Ağustos'ta ise Devlet Denetleme Kurulu tarafından inceleme başlatıldığı açıklanmış, KPSS ile ilgili ÖSYM'ye suç duyurusunda bulunulmuş ve böylece ÖSYM Başkanı Halis Aygün görevden alınmıştı.

6 Ağustos'ta yapılan çok yönlü soruşturmanın ardından iptal edilen KPSS ve inceleme süreciyle ilgili İLKHA’ya konuşan Eğitimci Korkut Daban, toplumun güvenle ilgili hassasiyetlerini yıpratmaya yönelik çalışmalar yapıldığını fakat akıl ve mantık ekseninde düşünüp hareket edildiğinde geleceğe dair alınacak kararların daha sağlıklı olacağına dikkat çekti.

“ÖSYM Başkanının atanması ve devamında sınavın ivedilikle iptal edilmesi, doğru bir yaklaşımdı”

Uzun yıllardır uygulanan sınavlara, toplumun güvenin yüksek olduğunu söyleyen Daban, KPSS’nin milyonlarca insanın geleceği belirleyen bir sınav olduğunu, yaşanan sıkıntının kurumun iç yapısından kaynaklandığını ve 15 Temmuz’un devamında birtakım güçlerin hâlâ toplumun güvenle ilgili hassasiyetlerini yıpratmaya yönelik çalışmalar yaptığını belirtti.

Daban, “Bu sürecin çok sağlıklı bir şekilde devam edeceğine inanıyorum. Keza, çok kısa sürede ÖSYM Başkanı ile ilgili bir tasarruf oluştu. Yeni ÖSYM Başkanının atanması ve devamında sınavın ivedilikle iptal edilmesi, doğru bir yaklaşımdı. Bundan sonraki süreç şöyle olmalı: Genç kardeşlerimizin, KPSS’ye katılacak adayların tıpkı bu sınavdan önceki gibi aynı derecede güvenleri tesis edilerek ve bundan sonraki sınavlarda da şüpheye yer bırakmadan tekrar sınava girmesidir.” dedi.

“Yeterli olarak çalıştığına inanmayan öğrenciler, kısa bir özet veya kısa bir tekrar yapıp kendilerini sınava hazırlamalıdır”

Eğitimci Korkut Daban

Sınavın iptalinin kişilerde duygusal çöküntüler yaşattığını vurgulayan Daban, “Ancak dediğim gibi sınava girenlerin yetişkin olmaları münasebetiyle çok kısa sürede kendilerini toplayacaklarına inanıyoruz. Hatta bu işin kısmen ironik kısmı; yeterli olarak çalıştığına inanmayan öğrencilere böyle kısa bir özet, kısa bir tekrar yapıp kendilerini sınava hazırlamaları veya sınava son anda yetişen, ucu ucuna yetişmek zorunda kalanların da psikolojik anlamda daha rahat girecekleri bir ortamın oluştuğuna inanıyorum.” diye belirtti.

“Geriye dönük olumsuzlukları geleceğe taşımadan aynı azimle çalışmalarını tavsiye ediyoruz”

Daban, “En önemlisi asla umutlarını ve ümitlerini kaybetmemeleri gerekiyor. Çünkü bu duygusal çöküntünün arkasından gelecek en büyük travmatik durum, inanç noktasında boşluğa düşmektir. Yani manevi dünyamızın bu anlamda güçlü olması gerekiyor. Asla ve kata geriye dönük olumsuzlukları geleceğe taşımadan aynı inançla ve azimle çalışmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.

“KPSS, TYT ve AYT’de mutlaka bir revize gerekiyor”

TYT, AYT ve YKS sınavlarının uzun yıllardır uygulandığını söyleyen Eğitimci Korkut Daban, var olan sınav uygulamalarının revize edilerek daha sağlıklı bir değerlendirme ölçüsünün oluşturabileceğini ifade etti.

Daban, “Hatta içerisinde bulunduğumuz sene sınavın zaman yönetimiyle ilgili eklemeler yapıldı. Özellikle pandemi döneminde öğrencilerin daha rahat bir sınav çıkarabilmesi için ek süreler verildi. İlerleyen zamanda KPSS’de, TYT ve AYT’de de belli bir oranda değişim olacağına inanıyorum çünkü mutlaka bir revize gerekiyor. Olayın sadece güvenilirliği kısmı değil, bu sınavlar meslek hayatından önceki son sınavlardır. Mesleki yönelimle ilgili birtakım uygulamaların getirilebileceğini, bu sayede belli branşlarda çalışacak genç arkadaşlarımızın seçilmesi konusunda daha sağlıklı bir ölçme ve değerlendirme olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

“Kurum temsilcileri liyakat sahibi ve donanımlı olmalıdır”

ÖSYM ve resmi kurum temsilcilerinin liyakat sahibi ve donanımlı olması gerektiğini belirten Daban, bu kurumların sadece bireysel anlamda temsil kabiliyeti taşımadıklarını aynı zamanda kurumu yani devleti temsil ettiklerini vurguladı.

Eğitimci Daban, “Keza, bu kurumlar toplumsal anlamda ciddi hizmet üretirler. Toplumun en kritik kesimi yani bizim geleceğimiz dediğimiz yeni neslin, genç neslin gerek yeterliliğinin ölçülmesi gerek istihdam edilmesi gerekse de geleceğin genç yöneticilerinin, liderlerinin, bilim insanlarının, eğitimcilerinin yetişmesi noktasında çok önemli bir köprü görevi görürler.” dedi.

“Sabotaj ve provokasyonlara karşı dikkatli olunmalı”

Gençlere karamsarlıktan ve olumsuz düşüncelerden uzak durmaları çağrısında bulunan Daban, şunları kaydetti:

Sabotaj ve provokasyonlara karşı halkımızı uyarıyorum. Dikkatli olmakta fayda vardır. Burada da akıl ve mantık ekseninde düşünüp hareket edersek hem duygusal anlamda kendimizi kontrol edebiliriz hem de geleceğe dair alacağımız kararların daha sağlıklı olmasına katkıda bulunabiliriz. (İLKHA)