Çavuşoğlu konuştu, Azez ve Cerablus'ta Türk bayrakları yakıldı

Çavuşoğlu konuştu, Azez ve Cerablus'ta Türk bayrakları yakıldı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 'Suriyeli muhaliflerle Esad rejimini barıştıracaklarını' söylemesi sonrasında, Azez ve Cerablus kentlerindeki Suriyeliler Türk bayraklarını yakarak Türk askerine saldırdı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye Dışişleri Bakanı ile “ayak üstü” görüştüğünü söyleyerek, Suriyeli muhalif kesimler ile Esad rejimini barıştırmak istedikleri doğrultusundaki açıklamaları Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) idaresindeki Azez ve Cerablus şehirlerinde sert tepkiye neden oldu. Türkiye karşıtı eylemler yapılırken, Esad rejimiyle “barışılmayacağı” ifade edildi. Türk bayrağının da yakıldığı gösteriler esnasında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne de (TSK) tepki gösterildi.

Türkiye’nin yardım ettiği Özgür Suriye Ordusu’nun idaresinde olan Cerablus ve Azez şehirlerinde Türkiye karşıtı eylemler yapıldı. Türk bayraklarını yakan bir grup eylemci, Türkiye’nin yapmış olduğu bölgedeki parkılara da zarar verdi.

TÜRK BAYRAKLARINA SALDIRI

Eylemler esnasında Osmanlı millet bahçesinin önünde bulunan ay yıldıza zarar verildi, ÖSO bayrakları açıldı.

Şehirde konvoylar yapıp Türkiye karşıtı slogan atan ÖSO taraftarları, Esad ile barışmayacaklarını söylediler.

ÖSO ÜYELERİ DE EYLEME KATILDI

Tel Abyad’da eli silahlı ÖSO üyeleri bizzat eylemlere katılarak, destek verdi.

Eylemler esnasında Azez’de TSK’ya ait askeri araçlara da saldırıldı.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU NE SÖYLEDİ?

13. Büyükelçiler Konferansı’nın kapanışı sebebiyle bir basın toplantısı yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye meselesinde senelerin ardından politika değişikliğinin işaretlerini verdi. Suriye Dışişleri Bakanı ile ayaküstü konuşan Çavuşoğlu, yaptığı basın toplantısında Suriye’deki muhalif gruplarla Esad’ı barıştırmak istediklerini belirtmişti.

Çavuşoğlu, basın toplantısında şunları söylemişti: “Suriye içinde belirli ajandası olan teröristleri temizlemek için bu operasyonları yapıyoruz. Astana’nın amacı bu sorunu çözüme kavuşturmak. Bunun yolu da diplomasi masasından geçiyor. Muhalefetle Suriye rejimini bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde anlaşma olmaz. Artık 11 yılı geçti. Çok insan öldü, çok insan ülkesini terk etti. Bu insanlar ülkesine dönmeli. Bunun için kalıcı barış olması lazım. Ateşkes olmadan yeniden inşa konusunda kimse yardım etmek istemiyor. Bu konuda çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.”