Arılar bu yıl istenen rekolteyi vermedi

Arılar bu yıl istenen rekolteyi vermedi
​Adıyaman Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Yaşar Yiğit 2022 yılı bal sağımının başladığını, ancak rekoltenin beklenenin altında olduğunu kaydetti....

Adıyaman'ın Sincik ilçesinde, ilin idarecileriyle birlikte bal sağımını başlatan birlik başkanı Yiğit, bu sene rekoltenin çok düşük olduğunu kovan başına 2 buçuk kilogram çıktığını, bu drumunun kendi masrafı bile kurtarmayacağını belirtti.

Yüzlerce üye ile Adıyaman'da bal üretimi gerçekleştirdiklerini dile getiren Yiğit, akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasının, arıcılıkta kullanılan malzemelerin fiyatında artışın olması ve bu sene bal rekoltesinin çok düşük olmasının arıcıları olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Yiğit bu yıl rekoltenin çok düşük olduğuna değinerek, "Bu sene rekolte çok düşük, kovan başına 2 buçuk kilogram çıktı, masrafı bile kurtarmaz, Adıyaman genelinde durum böyledir." ifadelerini kullandı.

Adıyaman'daki arı kovanları ve arıcılık yapanlarla ilgili de konuşan Yiğit, "Adıyaman Arıcılar Birliği olarak 1460 üyemiz, 74 bin 154 kovanla arı ürünleri faaliyetini gerçekleştirmekteyiz. Adıyaman yaylalarındaki çiçek florasını değerlendirip çiçeklerdeki nektar, arılarımız tarafından toplanarak ülkemizin ve Adıyaman'ımızın ekonomisine katkıda bulunmaktayız. Adıyaman'da birçok aile arıcılık faaliyetini yaparak geçimlerini sağlamaktadır. Arıcılar olarak temel amacımız şifa kaynağı olan balı doğal yaylalarda üretip tüketicilerimize sunmaktır." şeklinde konuştu.

Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği'nin 2022 yılı için belirlediği bal fiyatları hakkında değerlendirme yapan Yiğit, "Süzme çiçek balı kilogram fiyatı 200 TL, petek çiçek balı kilogram fiyatı 225 TL, karakovan çiçek balı kilogram fiyatı 300 TL, sertifikalı organik bal fiyatları, süzme çiçek balı kilogram fiyatı 250, petek çiçek balı kilogram fiyatı 280 TL, karakovan çiçek balı kilogram fiyatını 350 TL olarak belirledik. Belirlediğimiz fiyat hem üreticilerimize, hem de tüketicilere hayırlı olsun." dedi. (İLKHA)