Enflasyon sonunda bunu da yaptırdı! Madeni paralar hurda mı oluyor?

Enflasyon sonunda bunu da yaptırdı! Madeni paralar hurda mı oluyor?
Ekonomist Mahfi Eğilmez, yüksek enflasyon nedeniyle madeni paraların eritilip hurda yapılmış olabileceğini iddia etti. Piyasada madeni para sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Mahfi Eğilmez 'Gresham Kanunu'na gönderme yaptı. Peki Gresham Kanunu nedir?

Ekonomist Mahfi Eğilmez, sosyal medya sayfasından piyasada madeni para problemi olduğu ile alakalı duyumlar aldığını, paraların eritilip hurdaya çevriliyor olabileceğini, Darphane’nin meseleyi incelemesi gerektiğini yazdı.

Gresham Kanunu’na göndermede bulunan Eğilmez, paylaşımında “Bazı iş sahipleri piyasada madeni para sıkıntısı olduğunu iletiyorlar ve madeni paraların eritilip hurdaya gitmiş olup olmadığını soruyorlar. Gresham Kanunu, çok yüksek enflasyon sonucu 500 yıl sonra tekrar ortaya çıkmış olabilir mi? Darphanenin bu konuyu araştırması gerekir.” ifadelerini kullandı.

GRESHAM KANUNU NEDİR?

Eğilmez’in paylaşımında geçen Gresham Kanunu ismini, Kraliçe I. Elizabeth’in mali danışmanı olan Sir Thomas Gresham’dan alıyor. Kanun, “kötü para iyi parayı kovar” biçiminde özetlenebilir. Bu kanuna göre, göreli nominal değerleri aynı, ancak külçe değerleri farklı iki madeni paradan külçe değeri fazla olan dolaşımdan çıkar. Bu şekilde, külçe değeri küçük olan para (kötü para) külçe değeri yüksek olan parayı (iyi para) kovmuş olur.