Kosova ile Sırbistan arasında neler oluyor? Savaş sirenleri çalındı

Kosova ile Sırbistan arasında neler oluyor? Savaş sirenleri çalındı
Sırbistan ile Kosova arasındaki gerilim dün gece doruk noktaya ulaştı. İki ülke de sınıra asker sevk etti. Kosova polisine ülkedeki Sırplar tarafından saldırı düzenlendi. Peki Kosova ile Sırbistan arasında neler oluyor? Üçüncü Dünya Savaşı söylentilerinin konuşulmaya başladığı Sırbistan-Kosova olayı ne?

Dün akşam saatlerinde Kosova'nın kuzeyinde yer alan ve Sırpların yoğun olarak ikamet ettiği Mitroviça şehrinde hava saldırısı olasılığına karşı sirenler çalınmış, Sırp mahallelerinde kurulan barikatların görüntüleri sosyal medyada yayınlanmıştı. Sırbistan'ın güneyinde de sirenler çalmış, alarma geçilmiş ve Sırp özel kuvvetlerinin Kosova hududunu geçtiği öne sürülmüştü.

Sırbistan pek çok yolu trafiğe kapatmış ve Kosova polisi, Sırbistan hududunda olan Yarinye ve Bırnyak hudut kapılarının ablukalar sebebiyle kapatıldığını duyurdu.

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLER SORUNLU OLABİLİR"

"Önümüzdeki günler ve haftalar zorlu ve sorunlu olabilir" ifadelerini kullanan Kosova Başbakanı Albin Kurti, meydana gelen tansiyondan Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuciç'i sorumlu tuttu.

Meydana gelen tansiyonun sonrasında Kosova NATO Barış Gücü'nden "müdahale" açıklaması yapıldı. Kosova'nın kuzeyinde bir istikrarsızlık olasılığı ile alakalı açıklamada bulunan NATO Kosova Gücü, müdahaleye hazır olduğunu duyurdu.

KOSOVA POLİSİNE ATEŞ AÇILDI

Kosova polisi, ülkenin kuzeyinde yer alan bazı yerlerde kendilerine ateş açıldığını açıkladı. Ölü ve yaralı olmadığı bildirilen açıklamada, Sırpların Arnavutların mallarını ve canlarını hedef aldığı kaydedildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise Kosova'nın Sırp nüfusunu ülkeden silmeye çalıştığını öne sürerek ABD ve AB'yi bölgedeki provokasyonlarını durdurmaya davet etti.

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Sırbistan-Kosova sınırındaki gerilim nedeniyle Sırp ve Kosovalı mevkidaşlarımla görüştüm. Türkiye, Balkanların barış ve istikrarına her zaman önem vermektedir. Yeni gerilimlerin kimseye faydası olmaz. Gerilimi azaltmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

2016 senesinde Kosova ve Sırbistan arasında imzalanan serbest trafik dolaşımı anlaşması 15 Eylül'de sona ermişti. Bunun sonrasında Priştine hükümeti, Kosova'da yalnızca Kosova plakalı araçların dolaşımının mümkün olacağını duyurmuş, Sırbistan plakalı araçların geçici plaka kullanması gerekeceği açıklanmıştı.

SIRPLAR PROTESTOLARA BAŞLADI

Karşılıklılık ilkesi gereği verilen kararın sonrasında Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun olarak ikamet ettiği bölgede tansiyon artmış, Priştine hükümetinin kararı uygulamak için Sırp hududuna silahlı polis birimleri yollamasının sonrasında Sırplar protestolara başlamıştı. Sınır kapılarına giden yolların kapatılmasının sonrasında tansiyon doruğa çıkmıştı.

Sırbistan, Kosova plakalı araçların Sırbistan'a girmesine senelerdir müsade etmiyor. Fakat Kosova'nın Sırbistan plakalı araçların ülkeye girişi için 60 günlük geçici plaka koşulu uyguluyor.

Artan tansiyonun sonrasında ulusa sesleniş konuşması gerçekleştiren Sırp Cumhurbaşkanı Vucic, savaş istemediklerini belirtti. Ancak Vucic "Barış için dua edeceğiz ve barış arayacağız ama hemen söyleyeyim. Teslim olmayacağız. Sırplara zulmetmeye, taciz etmeye ve öldürmeye cesaret ederlerse Sırbistan kazanacak" açıklamasını yaptı.