Diyanet'ten zam sorusuna cevap: Fiyatları belirleyen Allah'tır

Diyanet'ten zam sorusuna cevap: Fiyatları belirleyen Allah'tır
Diyanet İşleri Başkanlığı gelen bir soru üzerine verdiği cevapta zamlardan Allah'ı sorumlu tuttu. "Ticarette kar haddi var mı?" sorusuna Diyanet'in cevabı "Fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren Allah’tır" hadisi oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini meselelerdeki en önemli karar ve danışma organı olan Din İşleri Yüksek Kurulu’nun zamların olduğu dönemde, “Ticarette kâr haddi var mı?” sorusuna verdiği cevapta “Fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren Allah’tır” hadisine dikkat çekmesi gündem oldu.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın aktardığına göre, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun “Ticarette kâr haddi var mı?” sorusu sonrasında 20 Temmuz’da yayınladığı fetva dikkatlerden kaçmadı. “İslam dininin, alım satım akitlerinde kesin bir kâr haddi koymadığı, bunu piyasa şartlarına bıraktığı” kaydedilen fetvada, şunlar belirtildi:

“Konuyla ilgili olarak Allah resulü, fiyatlar artmaya başladığında kendisinden bu duruma müdahale etmesi istendiğinde şöyle buyurmuştur, ‘Şüphe yok ki fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır. Ben sizden herhangi birinin malına ve canına yapmış olduğum bir haksızlık sebebiyle o kimsenin hakkını benden ister olduğu halde, Rabbime kavuşmak istemem.’”

TÜİK, Haziran ayında senelik enflasyonu yüzde 78.6 olarak duyurmuştu.