Duhok'taki saldırı tansiyonu artırdı! Irak'ta Türk bayrakları yakıldı

Duhok'taki saldırı tansiyonu artırdı! Irak'ta Türk bayrakları yakıldı
Irak'ın kuzeyinde Duhok'ta yaşanan bir saldırıda 8 sivil öldü, 23 sivil de yaralandı. Irak hükümeti bu saldırıdan Türkiye'yi sorumlu tutarken Türkiye ise saldırıyı PKK'nın yaptığını açıkladı. Yaşanan gerilim sonrasında Irak'ın başkenti Bağdat'ta Türk bayrakları yakıldı.

Terör örgütü PKK/KCK dün Irak’ın kuzeyinde yer alan Parakh köyü civarında bir saldırı yaptı. Duhok’ta yaşanan patlamada ilk tespitlere göre 8 kişi hayatını kaybederken 23 kişi de yaralandı.

Ankara, saldırıyı terör örgütlerinin yaptığını açıklarken, Irak’tan şaşırtan bir açıklama geldi. Bağdat hükümeti saldırıdan Türkiye’nin sorumlu olduğunu iddia ederek ağır ithamlarda bulundu.

SOMUT DELİL GÖSTEREMEDİ

Irak yönetiminin Türkiye’yi suçlamasının ardından Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin saldırı ile alakalı soruşturma açması ve Türkiye’nin saldırdığına yönelik bir belge ve somut delil göstermemesi ise kafaları karıştırdı.

Ankara, saldırıdan terör örgütü PKK’nın sorumlu olduğunu söylerken Irak hükümetine saldırıyla alakalı soruşturmada işbirliği çağrısı da gerçekleştirildi. Buna karşın Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, şahsi Twitter sayfasından bu saldırıyı kınayıp ülkesinin toprak bütünlüğünün ihlal edildiğini iddia etti.

Bağdat'ta toplanan bir grup kalabalık ise Türk bayrağı yaktı.

TÜRKİYE'YE NOTA VERDİLER

Iraklı görevliler, Türkiye’nin Irak büyükelçisine nota verip Birleşmiş Milletler’e de acil şikayette bulunacaklarını belirttiler. Irak ayrıca Ankara’daki maslahatgüzarını Bağdat’a davet etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün katıldığı bir programda, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nden aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik bir saldırımız olmamıştır” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, “Irak saldırısı ile ilgili Türkiye’yi suçlayıcı haberler çıktı; Türkiye hiç bir zaman sivillere yönelik saldırı gerçekleştirmez. Irak’ta mücadelemiz her zaman PKK terör örgütüne yönelik olmuştur, Türkiye’ye yönelik yapılan açıklamaları reddediyoruz” dedi.

BÜYÜKELÇİLİĞE GİRİLMEDİ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ayrıca “Irak’ta Büyükelçiliğimize girme söz konusu olmadı” ifadelerine de yer verdi.

Ankara-Bağdat hattında tansiyonu artıran bu saldırı ile alakalı ABD’den de bir açıklama yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, saldırıyı yakından izlediklerini belirtirken, “Dohuk’ta yaşamını yitirenlere başsağlığı ve yaralılara da şifa diliyorum. Sivillerin öldürülmesi kabul edilemez ve bütün ülkeler uluslararası yasalara uymalı ve buna sivillerin korunması da var. Irak’ın ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin toprak bütünlüğü ve güvenliği ve istikrarı için güçlü desteğimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.