Kurbanlık Satışlarında Son Durum! TZOB Başkanı Açıkladı

Kurbanlık Satışlarında Son Durum! TZOB Başkanı Açıkladı
Kurban Bayramı'nda Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 3 milyon 200 bine yakın kurbanlık satışı beklediklerini açıklarken fiyatlardaki artışın satışlara etki ettiğini ifade etti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı'nda ülkede kesilmesi beklenen 3 milyon 200 bine yakın kurbanlık için 107 milyar 300 milyon lira ödenmesini öngördüklerini ifade etti.

Bayraktar, dini bir vecibenin yerine getirildiği Kurban Bayramı'nın, hayvancılık sektörü başta olmak üzere çok sayıda sektörü de ekonomik açıdan olumlu etkilediğini belirtti.

Kurban Bayramı için milyonlarca hayvanın aylar öncesinden besiye alındığını belirten Bayraktar, kurbanlık fiyatları sebebi ile bu sene büyükbaş kesimlerinde geçen yıla göre en az yüzde 20, küçükbaş kesimlerinde ise en az yüzde 10 civarında azalış olacağını öngördüklerini aktardı.

Bayraktar, bu sene yaklaşık 680 bin büyükbaş ve 2 milyon 500 bin küçükbaş olmak üzere 3 milyon 180 bin kurbanlık hayvan kesilmesini beklediklerini kaydederek, "Halkımızın kesilecek 3 milyon 200 bine yakın kurbanlık için 107 milyar 300 milyon liraya yakın para ödeyeceğini tahmin ediyoruz." dedi.

Kurban Bayramı döneminde çok sayıda dernek ve vakfın, vekaletle kurban kesimi yaptığını belirten Bayraktar, yurt dışında da vekaletle kurban kesiminin giderek arttığını söyledi. Bayraktar, bu durumun iç pazarda yetiştiricilerin satışlarını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Kurban Bayramı'nın son senelerde kasaplar için önemli bir gelir kapısı olduğunu söyleyen Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

"Kasaplar, hayvanları kesme, yüzme, parçalama gibi işler için yaptıkları işe göre farklı ücret alıyor. Bayramda kasaplara ödenecek bedel tahmini 2,3 milyar liraya yaklaşacaktır. Bunların yanı sıra kelle, işkembe, bağırsak gibi sakatatlar kurban kesenler tarafından çoğunlukla alınmıyor, kesim yerlerine veya toplayıcılara bırakılıyor. Bu da ciddi ekonomik kayba sebep oluyor. Aldığımız bilgilere göre, bu sene kurbanlık satışları geçmiş yıllara göre yavaş seyrediyor. Temennimiz talebin canlanarak satışlarda beklenilen hızın yakalanması, üreticilerin hayvanlarının tamamını uygun fiyata satarak emeklerinin karşılığını almasıdır. Satışların beklendiği gibi gerçekleşmemesi durumunda bayram döneminde satılamayan hayvanlar, Et ve Süt Kurumu tarafından üreticilerin yaptığı ek masraflar da dikkate alınarak üreticilerimizi mağdur etmeyecek fiyattan satın alınmalıdır. Bu durum kurbanlık yetiştiriciliğinde sürdürülebilirlik açısından çok önemlidir."