TÜVTÜRK Değişikliğe Gitti! Yeni TÜVTÜRK Kararı Duyuruldu

TÜVTÜRK Değişikliğe Gitti! Yeni TÜVTÜRK Kararı Duyuruldu
Araç muayene sisteminde değişikliğe gidildiği ve TÜVTÜRK istasyonlarında lastik kontrollerinin yapılmayacağı ifade edildi.

Türkiye'de uzun zamandır uygulanan yaz lastiği ve kış lastiği kontrolü uygulaması son buldu. TÜVTÜRK'ün açıklamasında, bundan sonra araç muayenesinde lastik türünün değil, sadece lastik diş derinliğinin dikkate alınacağı ifade edildi.

Periyodik muayene için lastik diş derinliğinin en az 1,6 mm olması gerektiği, Yola Elverişlilik Muayenesi'nde ise alt sınırın 2 mm olduğu belirtildi. Araç muayenesinde lastik diş derinliklerinin dijital kumpaslarla ölçüleceği aktarıldı.

Yeni Lastiğe Göre 6-7 Kat Düştü

TÜVTÜRK tarafından lastik diş derinliğine ilişkin araştırmalara da dikkat çekildi. Araştırmalara göre, tehlike sınırı olan 3 mm diş derinliğinin altına inen lastiklerde su tahliye kapasitesinin yüzde 70 oranında azaldığı, fren mesafesinin yüzde 30 oranında arttığı ve direksiyon hakimiyetinin yeni bir lastiğe göre 6-7 kat düştüğü kaydedildi.

Bu kararda, araç sahipleri üzerindeki baskıyı azaltırken olumlu tepkiler aldı. Araç sahibi olanlar, yaz ve kış lastiği değişim süreçlerinin karmaşık ve masraflı olduğunu, bu durumun ise bir yük getirdiğini kaydetti.