Visa ve Mastercard'ın Ücret Sınırında Flaş Değişiklik

Visa ve Mastercard'ın Ücret Sınırında Flaş Değişiklik
Komisyon, Kasım 2029'a dek banka ve kredi kartı işlemlerinde uygulanacak bölgeler arası değişim oranlarının aynı kalacağını açıkladı.

Visa ve Mastercard'ın Avrupa Birliği'nde AB dışı banka ya da kredi kartlarıyla gerçekleştirilen alışverişlerden aldığı komisyon oranları değişmeden devam edecek. Banka kartlarındaki yüzde 0,2, kredi kartlarında ise yüzde 0,3 sınırı korunacak.

İki büyük ödeme ağı operatörü Visa ve Mastercard, 2018'de Avrupa Birliği (AB) ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde, AB dışı banka kartı ödemelerinde yüzde 0,2, kredi kartı ödemelerinde ise yüzde 0,3 oranında ücret sınırı uygulamayı kabul etmişti. Bu anlaşma, AB dışından gelen turistlerin ödemelerinde maliyetlerin düşürülmesini sağlarken, AB'nin antitröst soruşturmasını sonlandırma amacını taşıyordu.

2018 yılında belirlenen bu ücret sınırlamalarının süresi Kasım 2024'te bitecek olmasına rağmen, Avrupa Komisyonu bu düzenlemelerin sürmesine stekli olduğunu aktardı.

Kartlı ödemelerde banka kartları için yüzde 0,2, kredi kartları için ise yüzde 0,3 oranları sabit kalacak. Kartsız işlemler için ise banka kartları yüzde 1,15, kredi kartları ise yüzde 1,5 oranında ücretlendirilmeye devam edecek.

Komisyonun açıklamasında, sınır ötesi e-ticaret işlemlerinin mağaza içi ödemelerden farklı olduğunun altı çizildi. 2019 yılında kabul edilen taahhütler ve yeni taahhütler doğrultusunda, bu farkın kabul edildiği ve düzenlemelerin buna göre şekillendirildiği belirtildi.

Bu uzatma kararı, Visa ve Mastercard'ın AB ile olan ilişkilerini güçlendirirken, tüketicilere ve işletmelere de daha şeffaf ve sabit maliyetlerle ödeme yapma imkanı sunacak.