Bakan Şimşek'ten Altın Kotası Tepkisi

Bakan Şimşek'ten Altın Kotası Tepkisi
Bakan Şimşek, altın kotası konusuna tepki gösterdi ve ülkenin ATM Merkezi-TAM projesinin lansmanında konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Altına yönelik kota uygulamasına gittik, çıkar çevreleri memnun değil, kusura bakmasınlar” şeklinde konuştu.

İstanbul’da gerçekleştirilen Türkiye’nin ATM Merkezi-TAM projesinin lansmanında konuşan Şimşek, altın kotasına ilişkin net açıklamalarda bulundu. Sert sözlerle ülke ekonomisini manipüle edenlere tepki gösteren Bakan Şimşek, altın kotasını eleştirenlere uyarıda bulundu.

Ülkenin ekonomisinde ciddi gelişmelerin yaşandığının altını çizen Bakan Şimşek, “Cari açık geçen sene Mayıs ayı itibarıyla yıllık cari açık 60 milyar doların üzerindeydi. 32 milyar doların altına düştük, Şubat ayı itibarıyla. 30 milyar doların altına cari açık düşmüştür. Cari açığı milli gelirin yüzde 2,5 altına çekmeyi hedefliyoruz. Eğer Türkiye’de cari açık milli gelire oranla yüzde 2’nin altına düşerse Türkiye’nin dış borcunun milli gelire göre oranı düşüyor” ifadesini kullandı.

Akabinde altın kotasındaki eleştirilere değinen Şimşek sert sözlerle uyarı yaptı:

“Cari açığın kalıcı şekilde yüzde 2.5’in altına düşürülmesi için yeşil, dijital dönüşüm, yeni sanayi politikası uygulamaya koyuyoruz. Bunun birçok bileşeni var. STB’nin çok güzel girişimleri var. Sanayiyi sadece piyasalara bırakamayız. Sanayide dönüşümü kamunun rehberliğinde biraz iteklemesiyle hızlandıracağız. Dolayısıyla cari açıkta kalıcı olarak yüzde 2,5’i hatta yüzde 2’nin altını bekliyoruz. Altına yönelik kota uygulamasına gittik, çıkar çevreleri memnun değil, kusura bakmasınlar. Ülkede olmayan metali ithal edeceksiniz, bir köşede atıl olarak duracak. Vatandaşın tercihine saygılıyım. Ülkemizin menfaatine kaynaklarımızı yatırıma, üretime, istihdama ve nihai olarak ihracata dönüştüreceğiz. Bu Cumhurbaşkanımızın vizyonu. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. Bankaların fiyatlamasına karışmak istemiyoruz. Kamunun kaynakları kıttır, tercih yapmak zorundasınız.”