ÖZGÜR DEDEOLUK
Aydın’ın Karacasu ilçesinde bayram haftası kurulan semt pazarında esnaf, artan fiyatlardan dolayı satışların azaldığını söylerken; fiyatlar biraz düşer diye pazara akşam saatlerinde çıktığını anlatan 66 yaşındaki Fatma Ay ise, “Pazar pahalı, çok pahalı. Bir soğan 25-30 lira. Alamıyoruz bak ne aldım; 5 liralık portakal aldım başka bir şey alamadım. Fiyatlar ucuzlar mı ki diye geç çıktık ama aynı fiyat. Bayram geliyor alamadık, çoluk çocuk ne yiyecek gelince. Zor durumdayız. Geçen yıllarda iyiydi. Emekli aylıklarını en düşük 7 bin 500 dediler. Dul yetimlerin aylıklarına zam yapmadılar. Bize 6 bin lira para veriyorlar. Evimiz kira yetmiyor tabi. Eşim vefat etti. Çoluk çocuk bayramda gelecek ‘ne aldın anne’ diyecekler. Yok…” diye yakındı.
Karacasu’da bayram haftası kurulan semt pazarında esnaflar satışlardan memnun olmadıklarını söyledi. Esnaf Burak Yılmazoğlu, “Önceden bayram pazarlarında bu saatlerde ürünlerimizi tükenirdi. Bugün bu saat oldu ürünlerimizi bitiremedik. Artık eski bayram pazarları olmuyor. Şu an gördüğünüz gibi hala tezgahın üzerinde mallarımız duruyor” dedi.
“BAYRAM HAFTASI DEMENİN ALAKASI YOK”
Haftalık olarak ilçeye gelip tavuk ve gıda ürünleri satan Cengiz Sezgin şunları söyledi:
“İşlerimiz eskisinden daha kötü. Tavuk fiyatları aldı başını gitti. Hayal oldu tavuk yemek artık. Bir kilo fasulye olmuş 50 lira. Tavuk 60 lira diyoruz alan satan yok. Ne olacak bu memleketin hali, bu insanların hali bilmiyoruz. Sabahtan beri 3 bin liralık mal getirdik, 2 bin liralık mal duruyor. Pazar bitti. Alım gücü yok, millette alım gücü. Bayram haftası demenin alakası yok. Millet borçlu. Maaşları alan aldı. Eski haftalar daha iyiydi. Fiyatlardan hiç memnun değiliz. Tavuğa bir ayda yüzde 90 zam geldi. Kilosunu 25 liradan satıyorduk şu an 50 liraya alıyoruz, 55 liradan satamıyoruz. Bunun nakliyesi var, dolap çalışıyor, işçi parası var. Allah sonumuzu hayretsin.”
“ÇOLUK ÇOCUK ‘BAYRAMDA NE ALDIN’ DİYECEKLER”
66 yaşındaki Fatma Ay ise şöyle konuştu:
“Pazar pahalı, çok pahalı. Bir soğan 25-30 lira. Alamıyoruz bak ne aldım; 5 liralık portakal aldım başka bir şey alamadım. Fiyatlar ucuzlar mı ki diye geç çıktık ama aynı fiyat. Bayram geliyor alamadık, çoluk çocuk ne yiyecek gelince. Zor durumdayız. Geçen yıllarda iyiydi. Emekli aylıklarını en düşük 7 bin 500 dediler. Dul yetimlerin aylıklarına zam yapmadılar. Bize 6 bin lira para veriyorlar. Evimiz kira yetmiyor tabi. Eşim vefat etti. Çoluk çocuk bayramda gelecek ‘ne aldın anne’ diyecekler. Yok…”
“BU SENE ÇOK KÖTÜ”
15 yıldır ayakkabıcılık yapan Adnan Yurt şunları söyledi:
“Allah bereket versin ama eski bayram pazarları yok. Standart pazar. Gördüğünüz gibi tezgah bomboş. Yine de şükür. Yapacak bir şey yok. Fiyatlar yükseldi. Geçen sene 150 lira olan ayakkabı 300 lira oldu. Bu yüzden müşteri de bunun verdiği rahatsızlık var. Almıyor vatandaş. Hayırlısı olsun bakalım. 15 yıldır yapıyorum, Kesinlikle bu sene daha kötü. Daha önce bu kadar olmamıştı. Bu sene çok kötü. Üretimden tüketime kadar şu an sorun yaşıyoruz. Hammadde ve mazottan dolayı üretim de sıkıntılı. Ulaşım pahalı her şey pahalı. Bilmiyorum artık bakalım nereye kadar gideceğiz. Her şeye evet diyoruz ama bakalım ne olacak sonumuz.”
“ŞİMDİ İYİ AMA BAYRAMDAN SONRA DARALABİLİR”
Kıyafet satan Ali Uzkuç, “İşler güzel hareket var yani. İşini takip ettikten sonra işler çok güzel yani. Pahalılık var yani ama alım da var. Bayramda olumlu etkiledi. Bayram hareketi var. Fiyatlar yüzde 70’e kadar zamlandı ama alım gücü var” dedi.
“ESKİDEN MÜŞTERİYE YETİŞEMİYORDUK”
Kıyafet satıcısı Remzi Elma, “İşler çok şükür iyidir. Hafif bir hareket var. Geçen yıllara göre biraz düşüş var. Sebebi enflasyondur. Geçen sene sattığımız 25 liralık ürün direkt 75 oldu. En kötü 50 oldu. Ondan dolayı vatandaşa ağır geliyor” dedi.
Ayakkabı satıcısı Yılmaz Sarı ise şunları söyledi:
“Fiyat yükselince hasılat da yükseliyor ama karımız fazla değil. Fiyatlar çok yüksek. Bazı vatandaşlara çok yüksek gelince bırakıp gidiyor. Durum böyle yani. İnşallah daha iyiye gideceğiz diye düşünüyoruz bakalım yani. Ne olacak sonumuz. Satışlar da düşüş var, parasal olarak biraz daha yükseliş var. Çünkü malın kalitesi yükseldiği zaman fiyatlar da yükseliyor, alım azalıyor. Şu tezgaha bakın eskiden biz burada yetiştiremiyorduk. Ama şimdi tek tek ihtiyacı olan gelip alıp gidiyor. Mal pahalı, bedel pahalı, hasılat da yüksek geliyor ama kar düşük. Eskiden koli koli satarken artık tek tek satıyoruz. Piyasanın biraz daha canlanması lazım. Fiyatların düşmesi lazım. Hadi biz emekli olduk. Çocuklarımıza teslim ettik ama bilmiyoruz onların sonu ne olacak.
“BU SAAT OLDU ÜRÜNLERİMİZİ BİTİREMEDİK”
Gülay Gölükçetin, “Her şey yüksek ki nasıl hareket olsun. Millette alım gücü yok. Kuru soğan 25-30 lira. Eskisi 25 lira, tazesi 30 lira. Taze soğan 7,5-10 lira. Salatalık 20-25. Domates 25, 20, 15. Öyle. Çilek 30 lira. Hareket hiç tatmin edici değil. Bir bayram pazarı gibi değil. Millette alım gücü yok zaten ne yapsınlar. Yapacak bir şey yok” dedi.
Burak Yılmazoğlu, “Karacasu pazarındayız. Önceden bayram pazarlarında bu saatlerde ürünlerimizi tükenirdi. Bugün bu saat oldu ürünlerimizi bitiremedik. Artık eski bayram pazarları olmuyor. Şu an gördüğünüz gibi hala tezgahın üzerinde mallarımız duruyor. İnşallah bitirip gitmeyi düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Bir yanıt yazın