BURHAN DEMİRCİOĞLU
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde mısır ekili tarlaları için su verilmediğini belirten çiftçiler tepki gösterdi. Çiftçi Mustafa Kestir, “Borçlandık harçlandık malı bu seviyeye getirdik. İkinci suyu da ayın 9’una bize gün verdiler, mahsulümüzü sulayamıyoruz. Bunun sonu ne olacak yani? Biz bu borcumuzu harcımızı nasıl ödeyeceğiz” dedi. Çiftçi Erhan Yurtsever ise, “En yakınlarımızla su yüzünden birbirimize düşüyoruz. Gününde suyumu alamadığım için kendi bahçemde bulunan çakmam ile haftalarca, günlük 3-4 bin lira mazot yakarak tarlamı sulamaya çalışıyorum. Günde suladığımız 5-10 dönüm, ufacık bir su. Çakma suyuyla da mısır sulanmaz, bitmez” diye konuştu.
Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı bazı köylerde mısır ekili tarlalarını sulamakta zorluk çeken çiftçiler tepkili. Aydınlar köyünde birçok çiftçi sulama günü almalarına rağmen su verilmediğini ileri sürdü.
“MAHSULÜMÜZÜ SULAYAMIYORUZ”
Çiftçi Mustafa Kestir şunları söyledi:
“Ektiğim mısır bu. Birinci suyumuzu suladık. Borçlandık harçlandık malı bu seviyeye getirdik. İkinci suyu da ayın 9’una bize gün verdiler, mahsulümüzü sulayamıyoruz. Bunun sonu ne olacak yani? Biz bu borcumuzu harcımızı nasıl ödeyeceğiz? Geçim kaynağımız bu mısır, çiftçilik. Elimizden gelen bu başka herhangi bir şey yapamıyoruz. Bu mal da gitti mi biz ne yapacağız?”
“MISIRLARIMIZ KURUMAK ÜZERE”
Çiftçi Mustafa Göllüce ise şunları söyledi:
“Barajın yüzde seksen, yüzde doksan beş dolu olduğunu Kadirli halkı komple biliyor ama kanala su gelmiyor. Arazilerimiz susuz kaldı birinci suyu zor zekât suladık. Yani ikinci sulama geldi ve günü geçti. Bir yetkili istiyoruz bu arazileri sulamak zorundayız. Barajımızda suyumuz bol Allah’a şükür. Mısırlarımız kurumak üzere. Kadirli çiftçisi olarak bu mısırlar 10-15 gün ara ile sulanması lazım. Birinci suyu zor güç suladık, ikinci suyu ayın 8’ine 9’una gün verildi hala su yok, kanalımız kupkuru. Yetkililerden bir yardım istiyoruz, ne yapması gerekiyorsa yapsınlar artık. Yapmıyorlarsa başımızın çaresine bakalım. Gübre bir dünya olmuş, mazot bir dünya olmuş şu durumda, ilaç bir dünya olmuş, herkes dünyanın masrafını yapıyor. Sabah 5’te yatağından kalkıp gece 12’ye kadar bu kanalın üzerinde su bekleyen var ama adam eli boş gidiyor eve. Yevmiyeci tutan var, işçi tutan var, bunu Allah rızası için yani ne yapılması gerekiyorsa yapılsın artık. Biz usandık her gün sabah 5’te gece 12’de eve gitmeye.”
“25-30 BİN DEKAR ALANI ETKİLİYOR”
Çiftçi Hilmi Oflaz şunları söyledi:
“Barajımızın doluluk oranı var, kanalımız da var. Tarlalarımıza ulaşacak düzen de var. Bozukluk veya patlak çatlakta yok. Sadece bizim suya ihtiyacımız var, bu suyun düzenli bir şekilde gelebilmesi için bu işi yapan insanların işini iyi yapması yeterli. Bir yıldan beri emek ettiğimiz arazilerimize büyük oranda para harcadık ve şu an birinci sularımızı suladık bundan sonraki sularımızı sulayamazsak biz bu ürünleri kaldıramayacağız, kaldırmayacağımız için de zarar edeceğiz. Zarar etmemiz hem bizlere hem de memleketimize hiçbir şekilde faydası olmayacak. Bu durumda yetkililerin bizi gören insanların buradaki teknisyen oranını arttırıp su düzenini sağlanması bize çok iyi olacak. Bizim köyümüz 7 bin dönüm, 7 bin dönümün dışında yaklaşık belki 30 bin dönümü etkiliyordur.”
“ÇAKMA SUYLA MISIR SULANMAZ”
Diğer bir çiftçi Erhan Yurtsever ise şunları söyledi:
“Mehmetli Barajı’ndan gelen suyla perişan olmaktayız. Köylülerimizle beraber aylarca, haftalarca bu suyun peşinden koşuyoruz. Su yüzünden birbirimize düşüyoruz. En yakınlarımızla su yüzünden birbirimize düşüyoruz. 150 dekar arazim var ufacık bir suyla perişan olmaktayım burada. Gününde suyumu alamadığım için kendi bahçemde bulunan çakmam ile haftalarca, günlük 3-4 bin lira mazot yakarak tarlamı sulamaya çalışıyorum. Bu şekilde bu araziler bitmez. Günde suladığımız 5-10 dönüm, ufacık bir su. Çakma suyuyla da mısır sulanmaz, bitmez.”
Bir yanıt yazın