MELTEM KARAKAŞ
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Milli Mücadele’de Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir’in Kurtuluşu” sergisine ilişkin “Bu sergi bizim yüz akımız. Herkesin buradan öğreneceği çok şey var. Tarihi yanlış öğrenmesinler. Doğru öğrensinler. Onun adresi de Tepebaşı Belediyesi” dedi.
Tepebaşı Belediyesi ile Tarih Vakfı iş birliğinde hazırlanan “Milli Mücadele’de Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir’in Kurtuluşu” projesi, Eskişehir’in Milli Mücadele dönemine ışık tutuyor. Eskişehir’in uğradığı işgallerden verilen mücadelelere, Mustafa Kemal Atatürk’ün Eskişehir’e ilişkin tespitlerinden İnönü Savaşları’na kadar pek çok tarihi olayı, görsel zenginliklerle ziyaretçilerine anlatan ve Mart ayı başında açılan sergi, yıl boyunca açık kalacak.
Tepebaşı Belediyesi’nde açtıkları ve vatandaşların ziyaretine açık olan sergi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Ahmet Ataç şunları söyledi:
“HEP KİTAP HEM SERGİ HEM BELGESEL TARİHİ BİLGİLERİ VERMENİN EN KOLAY YOL
“Bunu esasında Covid öncesi 2020’de planlıyorduk. Ama Covid’in gelmesiyle beraber Tarih Vakfı ile yaptığımız söyleşiler oluyordu ayda bir, onu bitirmek zorunda kaldık. Sonra da bu projeyi ertelemek zorunda kaldık. Ve tahminen 2022’nin başları gibi tekrar çalışmalara koyulduk. Yani kararını verdik. Onlar bize ne yapacaklarını söylediler. Beş kitap, büyük sergi ve sunuş olarak düşündüler. Biz de kabul ettik. Burada tabi hep kitap hem sergi hem belgesel hepsi ayrı ayrı insanlara konuyu anlatmanın veya o tarihi bilgileri vermenin en kolay yolu olduğuna karar verdik. Neticede Tarih Vakfı Başkanı Mehmet Alkan, Eskişehir’de de Prof. Dr. Kemal Yakut ile yola koyulduk. Onlar vakfa bağlı akademisyenleri ile temasları kurdular. Kemal Hoca da Eskişehir’deki birtakım dokümanları, araştırmaları yapıyordu.”
“BEKLEDİĞİMDEN ÇOK GÜZEL OLDU, ANLAMLI OLDU”
“Eskişehir’de yapılmış en kapsamlı, en düzenli çalışma bu. Elimizde kitaplar var. Hepsi birbirinden değerli ama sadece o kitaba bağlı kalması konuyu yeterince açığa çıkarmıyordu. Tarih Vakfı ile çalışmamızın diğer bir vizyonu da Yunanistan’dan Kurtuluş Savaşı nasıl görünüyordu veya neler düşünüyorlar o da önemliydi. Bunun araştırmaları da yapıldı. Kitaplarda da var zaten. Mehmet Hoca iki kez gitti. Ben de gittim Atina’ya. Orada araştırmacılarla görüştük. Onlar da dokümanlar hazırladı ve kitaplar toparlanmaya başladı. Bir taraftan da sergide neler yapacağız onların görsellerini araştırmaya başladık. Anadolu Üniversitesi şehrimizde iyi ki var. Bu konudaki dostlarla beraber bayağı yol aldık. Tevfik Fikret Hocayla serginin iyi olacağına karar verdik. Beklediğimden çok güzel oldu, anlamlı oldu, etkileyici oldu. Belgesel hazırlandı.”
“BU İŞİ YAPMANIN GURURUNU YAŞIYORUM”
“Eskişehir’de bize düşmeyen tarihi gerçekleri büyük mücadelenin eşsiz komutan tarafından yapılarak hem Eskişehir’in kurtuluşu hem Türkiye’nin kurtuluşu unutulmayacak şekilde insanların gözünün önüne konması gerekir, belleğine yerleştirmek gerekir. Bir taraftan bize düşmezdi diyoruz ama bu işi yapmanın gururunu yaşıyorum. Eskişehir’e çok önemli bir, insanların hafızasını güçlendirecek, bilgilerini güçlendirecek eserler bıraktık. Ve bu eserler her zaman insanların elinde bir doküman olarak tarihe döndüklerinde aradıklarında özellikle Eskişehir ile ilgili konuları buradan bulacaklar.”
“TARİHİ DOĞRU ÖĞRENMENİN ADRESİ TEPEBAŞI”
“Mesela Kurtuluş Savaşı’nda Eskişehir’de çok ciddi bir sol varmış. Kayıtlarıyla, dokümanlarıyla dergileriyle hepsi konulmuş, ispatlanmış. Diğer şaşırdığım ama hoşuma giden bir şey var. Yunan orduları Anadolu topraklarında savaşırken Yunanlı komünistler, sosyalistler Anadolu’ya gelip Yunan askerlerine diyorlar ki, “Burası Türk toprağı. Sizin burada işiniz ne? Ülkenize dönün” gibi söylemleri oluyor. Savaş, Türk ordularının zaferiyle kapanınca Yunanlılar o komünistlerin Yunan ordularını bozduğunu, ondan yenildiklerini söylüyorlar. Bizim yüz akımız. Eskişehirlilere, dışarda yaşayan Eskişehirlilere tabi büyük bir çağrım var. Bu kitaplardan edinsinler, gelip bu sergiyi görsünler. Çok emek verildi. Bu emeği bizlerle paylaşsınlar. Ve herkesin her şeyi bilmesi gerekmiyor. Herkesin buradan öğreneceği çok şey var. Tarihi yanlış öğrenmesinler. Doğru öğrensinler. Onun adresi de Tepebaşı Belediyesi.”
Bir yanıt yazın