Odak Haber – Son Dakika Haberlerin Odak Noktası

UTKU ÇAKIRÖZER: “ERDOĞAN’IN ‘BASIN HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖZGÜR. HERKES İSTEDİĞİNİ YAZIP SÖYLEMEKTE’ AÇIKLAMASINI YAPTIĞI YILIN İLK AYINDA 40 GAZETECİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI”

Hazırladığı Ocak Ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nun detaylarını açıklayan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘2023 Türkiye’sinde basın her zamankinden daha özgür. Herkes istediğini yazıp söylemekte’ açıklamasını yaptığı yeni yılın ilk ayında Türkiye’de 40 gazeteci haber ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakim karşısına çıktı, 11 gazeteciye dava açılırken ucu iktidara ulaşan onlarca yolsuzluk ve usulsüzlük haberi ise sansürlendi” değerlendirmesini yaptı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, bugün Ocak Ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Çakırözer’in hazırladığı raporda şu ifadeler yer aldı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘2023 Türkiye’sinde basın her zamankinden daha özgür. Herkes istediğini yazıp söylemekte’ açıklamasını yaptığı yeni yılın ilk ayında Türkiye’de 40 gazeteci haber ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakim karşısına çıktı, 11 gazeteciye dava açılırken ucu iktidara ulaşan onlarca yolsuzluk ve usulsüzlük haberi ise sansürlendi. Ocak ayında gazetecileri susturmak için dünyada örneği görülmeyen baskı yöntemleri de uygulandı. Devlete ilaç alımındaki yolsuzlukları haberleştiren gazeteciye karşı, iddialarda ismi geçen eski AKP milletvekilinin talebiyle aslında şiddet mağduru kadınların korunması için başvurulan ‘uzaklaştırma’ tedbiri uygulandı. Aydın’da bir kaymakam basına gözdağı vermek için, mahkeme kararıyla yayımlattığı bir düzeltme metniyle yetinmeyerek, yüksek tirajlı gazete ve internet sitelerinde ilan şeklinde bir daha yayımlanması kararı çıkarttırdı. İnternet haber sitelerinin resmi ilan alabilmesini ağır koşullara bağlayan Basın İlan Kurumu yönetmeliği ile de binlerce internet sitesi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Gazeteciler 2023 yılına da yasak, baskı, sansür altında girdi. Türkiye’nin kritik bir seçim sürecine girdiği bu dönemde gazetecileri susturmak için akla gelmeyecek yöntemler bulunması, basın özgürlüğünün ve halkın haber alma hakkının hayati önemde olduğu bu süreçte kaygı verici. Millet iktidarında tüm bu yasak, kısıtlama ve baskı uygulamalarına son verecek, basın ve ifade özgürlüğünü güçlendireceğiz.”

Çakırözer’in hazırladığı Ocak ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nda öne çıkan baskı ve kısıtlamalar şöyle sıralandı:

40 GAZETECİ YARGILANDI

BAKANLARDAN GAZETECİLERE PEŞ PEŞE DAVALAR

RÖPORTAJ YAPAN GAZETECİYE ‘SİYASİ YASAK’ TALEBİ

“GAZETECİYE HABERİNDEN DOLAYI, KADINA ŞİDDETLE MÜCADELE KANUNU KAPSAMINDA CEZA VERİLDİ”

“MHP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ GAZETECİYE FİZİKSEL MÜDAHALEDE BULUNDU”

“YILIN İLK AYINDA RTÜK KANALLARI CEZASIZ BIRAKMADI”

HABERLERE VE HABER SİTELERİNE ERİŞİM ENGELİ

Yılın ilk ayında basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkını zedeleyen erişim engelleri de devam etti. EngelliWeb’in verilerine göre; Ulaştırma ve Altyapı Bakanının arkadaşına ihale verildiği iddiaları, SPK eski başkanı ve AKP milletvekili kardeşi ve eşi hakkındaki iddialar, Kütahya’da gerçekleşen kadın cinayeti haberleri, AYM üyesi İrfan Fidan’ın baktığı davalarla ilgili iddialar, SADAT’a ilişkin çeşitli haberler, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’nın yargıda bulunan eşi ile ilgili haberler, Gazete Habertürk yazarı ve eski AKP milletvekilinin askerlere yönelik açıklamaları, Şule Çet davasının ilk savcısı ile ilgili haberler, gazeteci Murat Ağırel’in devletin ilaç alımındaki yolsuzluk ve usulsüzlükleri gündeme getirdiği yazıları, güvenlik bürokrasisindeki tarikat örgütlenmesiyle ilgili iddiaların da aralarında yer aldığı çok sayıda haber erişime engellendi. Kızıl Bayrak, Alınteri Gazetesi, Yeni Demokrasi Gazetesi ve Yeni Yaşam Gazetesi siteleri de tamamen erişime engellendi.”

Exit mobile version