Odak Haber – Son Dakika Haberlerin Odak Noktası

İlk İşiniz İçin Nasıl Özgeçmiş Yazmalısınız?

Bu makalede, size ilham vermesi için ilk işiniz için nasıl özgeçmiş yazacağınızı açıklıyoruz. 

İlk işiniz için özgeçmiş nasıl yazılır 

İlk işiniz için bir özgeçmiş yazmanıza yardımcı olması için aşağıdaki adımları göz önünde bulundurun: 

1. Özgeçmiş anahtar kelimelerini araştırarak başlayın 

Özgeçmişinizi yazmaya başlamadan önce, ne tür bilgileri dahil edeceğinizi bilmeniz gerekir. Bunu belirlemenize yardımcı olması için, ilgilendiğiniz tüm iş ilanlarını veya açıklamalarını analiz edin. Bunu yaparken, işverenin aradığı belirli beceriler veya nitelikler gibi çok sık karşınıza çıkan anahtar kelimeleri not edin. Rol için uygun olup olmayacağınızı belirlemek için bu listeyi kanıtlanmış beceri ve yeteneklerinizle karşılaştırın. Eğer uygunsanız, başvururken bu anahtar kelimeleri özgeçmişinize ekleyin. 

Bu, özellikle işveren bir başvuru takip sistemi kullanıyorsa, diğer adaylara göre öne çıkmanıza yardımcı olur. Başvuru takip sistemleri, işverenlerin aldıkları özgeçmişleri şirketin aradığı anahtar kelimeleri içerip içermediklerine göre filtrelemelerine yardımcı olur. Özgeçmişiniz bu anahtar kelimeleri içeriyorsa, görüşme daveti alma şansınız daha yüksektir. 

2. Bir özgeçmiş türü seçin 

Ardından, ihtiyaçlarınıza en uygun özgeçmiş türünü seçin. İşte en yaygın özgeçmiş türleri: 
Kronolojik özgeçmiş: Bu özgeçmiş, eğitiminizi ve deneyiminizi en son başarılarınızdan başlayarak kronolojik sırayla listeler. Bu, işe alım yöneticilerinin özgeçmişinizi kolayca gözden geçirmesine yardımcı olur. 

Fonksiyonel özgeçmiş: Bu özgeçmiş, becerilerinizi ve başarılarınızı özgeçmişinizin en üstüne yerleştirerek vurgular. İş deneyiminiz varsa, bunu en alta ekleyebilirsiniz, ancak odak noktası bu değildir. 

Kombinasyon özgeçmiş: Bu, işlevsel ve kronolojik özgeçmişlerin bir karışımıdır ve geniş iş deneyimine sahip olanlar veya kariyer değiştirmek isteyenler için iyi bir seçenektir. 

İşlevsel bir özgeçmiş genellikle ilk işiniz için en iyi seçenektir çünkü muhtemelen henüz çok az veya hiç iş deneyiminiz yoktur. İşlevsel bir özgeçmiş kullanmak, potansiyel işverenlere aradıkları becerilere ve kimlik bilgilerine sahip olduğunuzu göstermenizi sağlar, böylece iş deneyiminizin olmaması sizi başarılı olmaktan alıkoymaz. Eğer hangi tip bir CV hazırlamanız gerektiğine karar veremiyorsanız CVmaker CV örnekleri sayfasına göz atabilir ve henüz özgeçmişinizi hazırlamadan bir fikir sahibi olabilirsiniz. 

3. Özgeçmiş hedefi yazın 

Kariyer hedefi, özgeçmiş özeti veya hedef beyanı olarak da bilinen özgeçmiş hedefi, ilgili becerilerinizi özetleyen bir veya iki cümledir. Özgeçmişinizin en üstüne yerleştirirsiniz, böylece işe alım yöneticileri özgeçmişinizi okumaya devam edip etmeyeceklerini hızlıca belirleyebilirler. 

Özgeçmiş hedefiniz güçlü yönlerinizi ve deneyimlerinizi tanımlamalı, potansiyel işverenlere rol için neden uygun olduğunuzu göstermelidir. İşte kendi özgeçmişinizi geliştirmenize yardımcı olacak iki özgeçmiş hedefi örneği: 

“Finans alanında, kuruluşunuzun kârlılığını artırmasına yardımcı olmak için piyasa analitiği bilgimi kullanabileceğim tam zamanlı bir pozisyon arayan, son derece azimli bir işletme fakültesi mezunuyum.” 

“Motive olmuş bir takım oyuncusu ve kanıtlanmış iletişim becerilerine sahip hevesli bir moda alıcısıyım, couture endüstrisi hakkındaki bilgimi artırmak ve konuşma becerilerimi kadın resmi giyim butiğiniz için genç bir perakende ortağı olarak kullanmak istiyorum.” 

4. Becerilerinizi ekleyin 

Özgeçmişinizde becerilerinizi vurgulamak için, yumuşak ve sert becerilerin bir karışımını ekleyin. Yumuşak beceriler, kişiler arası beceriler veya uyum yeteneği gibi kişiliğinizin bir parçası olan aktarılabilir beceriler olma eğilimindedir. Aktarılabilir beceriler oldukları için bunları çoğu işte kullanabilirsiniz. Zor beceriler, okulda veya diğer deneyimler yoluyla öğrenmiş olabileceğiniz teknik becerilerdir. Her rol genellikle belirli zor beceriler gerektirir. Örneğin, bir yazılım mühendisinin JavaScript veya HTML’de nasıl kod yazılacağını bilmesi gerekebilir. 

Daha önce baktığınız iş ilanları veya açıklamaları, işverenin aradığı becerilerin bir listesini içermelidir. Bu, hangi becerilere sahip olduğunuzu belirlemenize yardımcı olabilir, böylece bunları özgeçmişinize ekleyebilirsiniz. Becerilerinizi listelerken, bu becerileri başarıyla kullandığınız örnekleri de dahil ederek mümkün olduğunca spesifik olun.

Exit mobile version