Sınav kaygısı bulaşıcıdır kesinlikle konuşmayın!

Sınav kaygısı bulaşıcıdır kesinlikle konuşmayın!
Üniversiteye giriş sınavının ilk ayağı olan YGS’ye günler kaldı.

Üniversiteye giriş sınavının ilk ayağı olan YGS’ye günler kaldı.12 Mart pazar günü yapılacak olan ve 2 saat 40 dakika sürecek olan sınavın, öğrenciler üzerindeki baskısı da arttı. Uzmanlar sınava girecek öğrencilere motivasyonlarını yüksek tutması gerektiğini vurgularken, sınav kaygısından uzak durmalarını, sınavla ilgili konuşmamalarını önerdi.

Özel Uğur Anadolu Lisesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi Koordinatörü Nilgün Şekerci, öğrencilerin motivasyonlarını yüksek tutması, zaman, mekan ve fiziksel hazırlığa dikkat etmesi, ebeveynlerin ise öğrencilere psikolojik olarak destek olması gerektiğini söyledi.

Öğrencilere kendilerini sinirlendirecek ve morallerini bozacak kişilerden uzak durmalarını tavsiye eden Şekerci, “Sınav öncesi sizi, sınavla ilgili konularda sinirlendirecek ve moralinizi bozacak aşırı stresli kişilerden uzak durmalısınız. Kaygı bulaşıcıdır. Bunun yerine, pozitif enerji aldığınız kişilerle vakit geçirmeniz sizi dinlendirecek ve sakinleştirecektir” dedi.

Şekerci, sınav hazırlığındaki öğrencilerin ailelerine önerilerini ise şöyle sıraladı: “Çocuğunuzu arkadaşlarıyla kıyaslamak yerine, kendisiyle kıyaslayarak gelişimini takip edin. Onu dinlerken düşüncelerine saygı duyduğunuzu hissettirin. Kendi istek ve beklentileriniz doğrultusunda çocuğunuzu zorlamayın. İsteklerine, kararlarına saygılı olun. Fedakarlıklarınızı, özverilerinizi çocuğunuzun yüzüne vurarak sınavı kazanmasının bir zorunluluk haline getirmeyin. Bu tür tutumlar başarıyı riske sokarak kaygının artmasına neden olmaktadır. Geleceği ile ilgili kaygılarını anladığınıza dair konuşmalar yaparak onların duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmanız, onları rahatlatacaktır'.'

Sınava bir hafta kala yeni bir konu öğrenmenin öğrencinin heyecanını artıracağını belirten Nilgün Şekerci, “Yeni konulara çalışmayı bırakmalısınız ama sınava 1 gün kalaya kadar soru çözebilir ya da deneme sınavı yapabilirisiniz. Çıkan yanlışların üzerinde durarak bilgileriniz pekiştirebilir küçük boşluları kapatabilirsiniz” dedi.

Sınav günü yaklaşırken uyku ve yeme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Nilgün Şekerci, “Sınavdan önceki gece çok erken uyumaya çalışmamalısınız. Daha önceki zamanlarda olduğu gibi normal yatış saatinde yatmaya özen gösterin. Erkenden uyumaya çalışmanız, sınav heyecanıyla birleşince uykunuzun iyice kaçmasına sebep olabilir. Uyuyamasanız bile bu durumun sınavdaki performansınızı etkilemeyeceğine inanın. Sınavdan bir gün önce de yediklerinize dikkat etmeli ve dışarıda yemek yerine evde yemeği tercih etmelisiniz” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, başarılı bir YGS için adaylara sınava kadar sınavla ilgili konuşmaları çok aza indirmeleri gerektiğini belirterek, “Çünkü bu konularda sürekli konuşmak kaygıyı daha da pekiştiriyor” dedi.

Ece Tözeniş, “Zorlandığınız, çalıştığınız halde bir türlü başarılı olamadığınız konular varsa bunlarla zaman kaybetmek yerine en iyi bildiğiniz konular üzerinden gidip bol bol soru çözmenizde yarar var. Soru çözümü yaparken mutlaka süre tutun, bu zaman yönetimini sağlar” diye konuştu.

Deneme sınavlarını gerçek bir sınav gibi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Ece Tözeniş, “Sonrasında mutlaka sonuç analizlerini yaparak, yanlış yaptığınız sorularda neden hata yaptığınızı irdeleyin. Bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir hata varsa o konuyla ilgili bilgilerinizi tekrar gözden geçirin, dikkatsizlikten kaynaklanan bir hata varsa konuyla ilgili soru çözümlerinizi arttırın” diye konuştu.

Öğrencilere sınav sırasında turlama tekniğini öneren Ece Tözeniş, şöyle devam etti: “Yapılamayan sorular hem zaman kaybına hem de kaygımızın artmasına neden olur. Önce bildiğiniz soruları çözüp yapamadığınız soruları ikinci tura bırakabilirsiniz. Zaman kaybı ve kaydırma yapma riskine karşı cevapları önce soru kitapçığına ardından hemen cevap kâğıdına işaretleyebilirsiniz.”