1 Mayıs'ta Taksim Neden Yasak? Taksim’de En Son 1 Mayıs Ne Zaman Kutlandı?

1 Mayıs'ta Taksim Neden Yasak? Taksim’de En Son 1 Mayıs Ne Zaman Kutlandı?
1 Mayıs ile birlikte Türkiye’de gündem Taksim. Peki, 1 Mayıs’ta Taksim neden yasak? En son 1 Mayıs Taksim’de ne zaman kutlandı? İşte gündemdeki soruların cevapları…

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, Taksim ile özleşen bir gün. Ancak güvenlik önlemleri kapsamında son yıllarda Türkiye’de Taksim’e izin verilmemesi tartışmalara yol açıyor. 1 Mayıs 2024 tarihinde de benzer bir durum yaşanıyor. 1 Mayıs’ta Taksim’e gitmek isteyenlere yönelik önlem alınırken sabah saatlerinden itibaren gözaltı kararları da arka arkaya alındı.

1 Mayıs'ta Taksim Neden Yasak?

1 Mayıs ve Taksim arasındaki ilişkide en kritik yıllardan birisi 1 Mayıs 1977 Kanlı 1 Mayıs oldu. Çok kişinin yaşamını yitirdiği ve yaralandığı bu olaylar sonrasında 12 Eylül 1980’de kritik bir karar alındı. Darbe sonrasında Taksim’de kutlamalar yasaklandı. 2007 yılına kadar süren bu yasak, yaşanan olayların önlenmesi adına alınmıştı. Ancak tarihler 2007’yi gösterdiğinde uzun zaman sonra 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı yeniden Taksim’e taşındı ve büyük kalabalıklar eşliğinde herhangi bir olay yaşanmadan bugün geçirildi. Ancak yaşanan bazı gözaltılar sonrasında güvenlik tedbirleri gereğince Taksim yeniden yasaklandı.

1-mayista-taksim-neden-yasak-taksimde-en-son-1-mayis-ne-zaman-kutlandi.jpg
1 Mayıs'ta Taksim Neden Yasak? Taksim’de En Son 1 Mayıs Ne Zaman Kutlandı?

AK Parti hükümeti 2010 yılında yaptığı açıklama ile 1 Mayıs’ta Taksim’de kutlamaların yapılabileceğini belirtti. 2012 yılına kadar devam eden bu kutlamalarda 2013 yılında yeniden yasak kararı alındı. Özellikle 2013 yılında çok sert olaylar yaşandı. Taksim’e girişlere izin verilmedi. Yasaklar sonrasında Anayasa Mahkemesi’ne taşınan olayda 15 Aralık’ta 2023’te karar açıklandı. “Sembolik bir değeri olan Taksim Meydanı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile bağlantılı ele alındığında başvurucular, diğer sendikalar ve işçiler nezdinde öneme sahiptir. Bu nedenle işçi ve sendika kültürünü oluşturan yapı taşlarından biri olan Taksim Meydanı, yalnızca 1 Mayıs günü orada bulunanların dayanışmasını değil aynı zamanda emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir.” denildi. Ancak güvenlik gerekçeleri nedeniyle Taksim 2024 yılında da kapatıldı.

Taksim’de En Son 1 Mayıs Ne Zaman Kutlandı?

Taksim’de en son 1 Mayıs 2012 tarihinde kutlandı ve o yıldan itibaren Taksim’de bir daha kutlama yapılmadı.